ZOPIE in de vorm van zelfgemaakte hazelnootchocolademelk, I LOVE IT!

11-03-2017

Met een koude winter in het vooruitzicht, de geruchten gaan dat er een aantal dagen bij gaan zitten van -25 graden, is de kans groot dat we de schaatsen weer onder kunnen binden. Lekker ijshockeyen of toeren over het natuurijs. Na of tussen een spelletje ijshockey of een tocht over het ijs is het heerlijk om bij te komen met ‘koek-en-zopie’. Koek-en-zopie is een term die wordt gebruikt voor versnaperingen bij het schaatsen. ‘Koek’ spreekt voor zich en ‘zopie’ komt van het woord “soope” wat borreltje betekent. Vroeger werd er tijdens het schaatsen regelmatig alcohol gedronken. Tegenwoordig wordt het woord zopie meer algemeen gebruikt voor versnaperingen als; warme chocomel, erwtensoep en glühwein.

Hieronder het recept van mijn zopie in de vorm van zelfgemaakte hazelnootchocolademelk.

Ingrediënten/benodigdheden voor 2 glazen:

  • 100 gram hazelnoten (vers!, niet geroosterd)
  • 300 ml water
  • 1 flinke theelepel honing
  • 10-15 gram pure chocolade (85% cacao)
  • Staafmixer
  • Theedoek
  • Schaal/maatbeker
  • (Steel)pannetje
  • Lepel


Bereiding:

1. Week de hazelnoten (ca. 8 uur) in een bak koud water.
2. Giet de geweekte hazelnoten af en voeg vers water (300 ml) toe.
3. Met een staafmixer mix je de hazelnoten en het water tot één massa.
4. Deze mix zeef je door een schone theedoek heen, die je boven een schaal of maatbeker hangt. De melk vang je op in
     de schaal/maatbeker en de hazelnootpulp blijft achter in de theedoek.
5. Verwarm de opgevangen melk in een pannetje en roer tijdens het opwarmen van de melk de chocolade en honing
    met een lepel er doorheen. Nadat de chocolade en honing helemaal zijn opgenomen in de melk is de zopie klaar,
    genieten maar!

Extra; van de in de theedoek overgebleven hazelnootpulp kun je een hazelnootpasta/ -boter maken welke heerlijk is om te gebruiken op bijvoorbeeld pannenkoeken of in gebak. Mix de, in de theedoek opgevangen, hazelnootpulp met honing en kokosolie in de blender tot een homogene massa en bewaar deze in een potje in de koelkast. Serveer de pasta/boter op kamertemperatuur.


Plaats een reactie