Zelfgemaakte ovenchips!
15-03-2017Chips! Mmm af en toe heb ik daar ontzettend veel zin in.
Chips zijn in talloze smaken verkrijgbaar. Lekker al die verschillende smaken, maar helaas zijn er aan veel chips-soorten smaakversterkers toegevoegd. Smaakversterkers stimuleren de smaakpapillen, waardoor een smaak intenser wordt of waardoor een nare smaak gemaskeerd wordt.
Deze werking ontregeld echter ook het hormoonsysteem, waardoor je meer zin krijgt in eten. Voor je het weet eet je een hele zak chips achter elkaar leeg, en “Oef...” dat voelt achteraf nou ook niet echt goed.
Daarom ging ik de uitdaging aan om zelf chips maken. Een uitdaging die achteraf gezien erg gemakkelijk bleek! Met weinig ingrediënten zet je in een half uur je zelfgemaakte ovenchips op tafel. Met nog verschillende smaakjes ook! Misschien wat minder knapperig dan chips uit de supermarkt, maar (ook zonder smaakversterkers,) wel erg smaakvol.
Ingrediënten/benodigdheden:
- Kruimige aardappel(en)
- Zonnebloemolie
- Als smaakmaker; zeezout, paprikapoeder, peper, knoflookpoeder, gedroogde oregano, of een mix daarvan.
- Keukenpapier
- Bakpapier
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180° C.
2. Was de aardappel(en) met schil onder de kraan. Droog deze af en schaaf er met een kaasschaaf dunne plakjes van.
Schillen is niet nodig!
3. Leg de aardappelplakjes op een vel keukenpapier om zoveel mogelijk aardappelvocht uit de plakjes te onttrekken.
4. Bestrijk de aardappelplakjes vervolgens aan beide kanten met wat zonnebloemolie (dit kan met je vingers of met
een kwastje) en leg deze op het bakpapier.
5. Bestrooi de aardappelplakjes met zeezout, paprikapoeder, peper, knoflookpoeder, gedroogde oregano of een mix
daarvan en schuif de ovenplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
6. Na ongeveer 15 tot 20 minuten zijn je homemade chips klaar. Smullen maar!