Wintergroentepatatje met mayo!

06-04-2017

Een patatje mayonaise, wie lust dat nou niet?
Normaal gesproken is patat gemaakt van aardappels, maar in onderstaand recept doe ik het eens anders. In plaats van aardappels gebruik ik de wintergroenten pastinaak, knolselderij en winterwortel. Niet hetzelfde, maar ook erg lekker. En door de verschillende patatkleurtjes ook nog eens erg leuk om te zien.

Bij dit wintergroentepatatje serveer ik een zelfgemaakte mayonaise. Zelfgemaakte mayo voegt vele waardevolle enzymen toe aan gerechten, zo ook aan de wintergroenten in dit recept. Een voorbeeld is het enzym lipase, welke zorgt voor een verbeterde vetafbraak in het lichaam. Tevens draagt de zelfgemaakte mayonaise eraan bij dat de in vet oplosbare vitamines (A,D,E en K) in de wintergroenten, makkelijker in het lichaam kunnen worden opgenomen.

Is mayonaise uit de winkel dan ook zo gezond!?
Helaas. Bij mayonaise uit de supermarkt ligt dit anders. Deze wordt gepasteuriseerd, waarmee je de houdbaarheidsdatum verlengt, maar ook de waardevolle vitale enzymen uitschakelt. Daarbij worden aan mayonaise uit de supermarkt vaak suikers en kunstmatige extra’s toegevoegd. Dus… zelf mayonaise maken, is zeker het proberen waard!


Ingrediënten (4 personen):

Wintergroentepatatje:

  • 2 grote of 3 kleine winterpenen
  • ½ knolselderij
  • 2 pastinaken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Snufje peper en zeezout
  • Optioneel: 2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Mayonaise:

  • 1 eidooier op kamertemperatuur
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 50 ml koudgeperste zonnebloemolie
  • Peper en zeezout

Bereiding:

Wintergroentepatatje:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ̊C
  2. Schrap de winterpenen en pastinaken en schil de knolselderij. Snijd de groenten vervolgens in frietjes/patatjes
  3. Meng de olie door de groentepatatjes en bestrooi met peper en zeezout.
  4. Spreid de patatjes uit op een bakblik en rooster in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Mayonaise (deze kun je maken terwijl de patatjes in de oven liggen):

  1. Voeg de olijfolie en zonnebloemolie samen in een maatbeker.
  2. Klop met een mixer het eigeel met de mosterd, het citroensap en de peper en zout tot één geheel.
  3.  Giet vervolgens beetje bij beetje het olijf-/zonnebloemolie mengsel toe en blijf kloppen zodat de olie goed wordt opgenomen.
  4. Zodra alles goed gemengd is en de mayonaise wit tot licht geel kleurt, is deze klaar.
  5. Serveer de zelfgemaakte mayo bij de wintergroentepatatjes en smullen maar!


Weetje: Overgebleven mayonaise is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Tip: Garneer de wintergroentepatatjes met geroosterde sesamzaadjes, lekker en leuk om te zien!


Reacties

29-08-2020 04:42 door buy online cialis

Vibramycin Lalopayopy https://cialisse.com/ - Cialis Equida Zithromax Azithromycin Online Maitle <a href=https://cialisse.com/#>cialis for sale</a> DundNani Buy Lexapro Online Us Pharmacy


Plaats een reactie