Warming-up met gemberkoekjes

15-03-2017

Geen warming-up met loop-, rek- en spierversterkende oefeningen. Maar zoals je leest met gemberkoekjes. Gember is de smaakmaker van de koekjes in het onderstaand recept. Het stimuleert de bloedcirculatie en heeft daarvoor een verwarmend effect op het lichaam. Ideaal dus voor koukleumen!

Naast de verwarmende eigenschap bevat gember tal van eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Gember werkt maagversterkend en is daarom uitstekend in te zetten als middel bij reisziekte, misselijkheid en braken. Daarnaast verbetert het de spijsvertering en het werkt slijmoplossend bij hoest en verkoudheid. In de oosterse geneeskunde wordt gember regelmatig ingezet als effectief pijnstillend middel bij hoofdpijn, migraine en reuma.

Gember heeft een pittige en citroenachtige smaak en aroma. Deze bijzondere smaak en aroma komen goed tot zijn recht in Oosterse (wok)gerechten, sauzen, gebak én in koekjes. Hieronder staat een recept van koekjes met verse gember en speltvolkorenmeel. Mmmm die zou ik wel een hele koektrommel vol lusten!


Ingrediënten/benodigdheden:

  • 250 gram speltvolkorenmeel
  • 125 gram ruwe rietsuiker
  • 150 gram roomboter
  • Stuk gemberwortel van circa 50 gram
  • Een beetje melk
  • Een rasp
  • Een grote kom

 

Bereiding:

1.     Rasp de gemberwortel en voeg deze samen met het speltvolkorenmeel, de ruwe rietsuiker en de roomboter in een
        grote kom bij elkaar.
2.     Kneed dit met de handen samen tot een deegbal. Vorm de deegbal tot een rol en leg deze een uur in de koelkast.
3.     Verwarm de oven voor op 200 graden.
4.     Snijd de deegrol in dunne plakjes en leg deze op een ingevette bakplaat of op bakpapier op de bakplaat. Bestrijk ze
        vervolgens met wat melk.
5.     Bak de gemberkoekjes in ongeveer een kwartier gaar tot ze een beetje bruin zijn.


Alternatief:
Door het gebruik van speltvolkorenmeel zijn de koekjes vezelrijk maar niet erg krokant. Persoonlijk vind ik dit de smaak van de koekjes niet in de weg staan. Maar heb je liever krokante gemberkoekjes dan kun je de speltvolkorenmeel vervangen voor speltbloem. Hiervoor geldt dezelfde hoeveelheid (250 gram) als bij het gebruik van speltvolkorenmeel.


Plaats een reactie