Venkel

05-07-2017

Eén van mijn favoriete kruiden is Venkel. Een forse plant met stevige stengels en verfijnd frisgroen blad. En aan het einde van de stengels de mooie gele bloemschermen die zich richten naar de zon en waarin zich de zaden vormen.

Het geribbelde en crèmekleurige zaad bevat de meest geneeskrachtige stoffen van de plant. En kun je vers eten als snoepjes of drogen en later gebruiken. Het gedroogde zaad is lang houdbaar en behoud langdurig zijn aroma (anijsachtig). De stengels en het verfijnde blad kun je in salades verwerken, fijn snipperen over de groenten of je zet er een verse kruidenthee van.

Venkel werkt ontkrampend, verwarmend en slijmoplossend. Daarmee heeft het kruid een positieve werking op de spijsvertering en is het een goed middel om in te zetten bij vastzittende hoest.


Recept:
Tijdens de opleiding tot natuurvoedingskundige heb ik een kookworkshop gevolgd via de groene kook academie. Hieronder beschrijf ik een recept van die dag, welke ik nog regelmatig gebruik.

Ingrediënten:
-       1 stronk broccoli
-       2 eetlepels roomboter
-       1 theelepel venkelzaad

Bereiding:

  1. Was de broccoli en verdeel de roosjes.
  2. Snijd de stronk in niet te dunnen plakjes.
  3. Verwarm de roomboter in een hoge pan en bak kort het venkelzaad.
  4. Leg daarop de roosjes, leg de plakjes op de roosjes en voeg een bodempje water toe.
  5. Laat de broccoli met de deksel op de pan in 5-10 minuten gaar worden.

Plaats een reactie