Vandaag veggie(burger)dag!?

15-03-2017

Klimaatverandering, overbevissing, ontbossing en de toename van milieuvluchtelingen. Het zijn de gevolgen van een wereldwijde overconsumptie. Op dit moment gebruiken wij mensen al ongeveer 30% meer van de aarde dan duurzaam mogelijk is. Shocking!

Eén van de hoofdoorzaken hiervan is de toename van onze vleesconsumptie. De productie van het vlees op ons bord is een proces dat veel van de aarde vraagt; denk aan de intensieve begrazing, productie van de vele miljoenen hectares veevoer, en het moeten wijken van tropische oerwouden voor vee. Ook de productie van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en het energieverbruik voor onder andere vervoer en koeling spelen hierin tevens een grote rol.

Daarom, help de aarde een handje en houd regelmatig een vleesvrije dag (vandaag?).

Dat je vleesloos ook lekker kunt eten, bewijst de veggieburger uit onderstaand recept. Eet smakelijk!


Ingrediënten/benodigdheden (voor 4-6 veggieburgers):

  • 200 gram gedroogde witte bonen (of uit blik 200 gram uitgelekte witte bonen
  • 3 bospenen
  • 6 radijsjes
  • 5 takjes peterselie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 ei
  • Bloem, paneermeel of broodkruim
  • Olijfolie

 
Bereiding:

1.    Laat de gedroogde bonen circa 8 uur weken in koud water. Spoel ze goed af en kook ze in 60 minuten gaar.
2.    Rasp de wortels en radijsjes, snipper de sjalot en snijd de knoflook en peterselie fijn.
3.    Fruit de sjalot, de fijngesneden knoflook en de geraspte wortel in een pan met wat olijfolie.
4.    Maal de uitgelekte bonen met een staafmixer tot moes.
5.    Voeg alle geraspte en gesneden ingrediënten van stap 2 + de kerriepoeder en het ei toe aan de bonenmoes. Roer
       alles door de bonenmoes.
6.    Wanneer het geheel wat nattig is, voeg dan wat bloem, paneermeel of broodkruim toe.
7.    Maak van het mengsel 4 tot 6 veggieburgers.
8.    Bak de veggieburgers in wat olie goudbruin.

Tip: lekker op een broodje met een zelfgemaakte bieslook yoghurt-mayonaise en naar eigen keuze toegevoegde garnituur (sla, tomaat, komkommer, augurk of gebakken ui)


Plaats een reactie