Val in de smaak met pastinaak

06-04-2017

De feestdagen zijn nu een aantal weken achter de rug, maar daarmee stopt het kokkerellen voor mij niet. Een babyshower waarbij ieder een hapje maakt, een reünie met oud klasgenootjes waarbij ieder een dinergang verzorgt of een high tea met vriendinnen. Het hele jaar door worden er wel afspraakjes gemaakt waarbij eten en gezelligheid samen gaan.

Graag wil ik dan goed voor de dag komen met een gerechtje wat goed smaakt, er leuk uitziet en met verse ingrediënten is bereid. En dat kost tijd. Soms denk ik dan ook; “Waar haal ik die tijd vandaan?”.

Onderstaand gerechtje met pastinaak is op zo’n momenten ideaal. Snel gemaakt, erg smaakvol en het ziet er ook nog eens mooi en feestelijk uit.

Mooi meegenomen is dat pastinaak een erg gezonde groente is. De wat zoetig smakende wortel bevat een grote hoeveelheid vitamine, mineralen en vezels. Daarnaast stimuleert de wortel de nieren waardoor hij een diuretische werking (urine afscheiding bevorderend) heeft. Afvalstoffen worden op die manier afgevoerd en het lichaam wordt daarmee gezuiverd.


Ingrediënten en benodigdheden (voor circa 5 personen (grote kop) tot 10 personen (klein glaasje):

  • 800 gram Pastinaak
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
  • 2 biologische groentebouillontabletten
  • 125 ml (soja) room
  • Scheut extra vergine olijfolie
  • Staafmixer of keukenmachine

Garnering:

  • 5 bosuitjes klein gesneden
  • 50 gram (grof) gehakte amandelen

Bereiding:

  1. Pel en snipper de ui en knoflook. Was tevens de pastinaak, ontdoe deze van de kont en rasp en snijd deze in stukken van circa 3 cm.
  2. Verwarm een scheut olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui, knoflook en tijmblaadjes. Voeg vervolgens de pastinaak toe en bak circa 2 minuten op middelmatig vuur mee. Roer af en toe!
  3. Voeg de bouillontabletten met 1,2 liter water toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur wat lager en laat het nog 15 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
  4. Pureer alles met een staafmixer of in de keukenmachine.
  5. Voeg de (soja) room toe, roer, en garneer met de klein gesneden bosuitjes en (grof) gehakte amandelen. En nu, val in de smaak met Pastinaak!

Plaats een reactie