Stapelen met American havermout-pancakes en aardbeiensaus

15-04-2017

Mmm, mmm en nog eens mmm. Een toepasselijk spreekwoord bij dit recept vind ik: ‘Liefde gaat door de maag’. Niet per se bij de man waar het spreekwoord normaliter naar verwijst, maar bij welke liefhebber dan ook.

De havermout-pancakes zijn super lekker en ook nog eens erg voedzaam. Honger is snel gestild en een hongergevoel zal na een stapel van deze pancakes ook nog wel een tijdje uitblijven.

De aardbeiensaus zorgt in dit recept voor de ‘finishing touch’. Aardbeien zijn van nature al lekker zoet waardoor het toevoegen van een zoetmiddel, zoals suiker, niet nodig is. Ook zijn aardbeien erg gezond. Ze bevatten veel vitamine C en dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur.  Vitamine C is onder andere nodig voor een goede weerstand tegen infecties, wondgenezing, gezonde botten, tanden en bloedvaten. Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en erfelijk materiaal (DNA). Ook hebben aardbeien een reinigende werking in het lichaam.

Stapelen maar met die havermout-pancakes en aardbeiensaus!


Ingrediënten (voor circa 12 havermout-pancakes):

  • 200 gram havermout
  • 4 grote eieren, gescheiden in eiwit en eigeel
  • 200 biologische melk
  • 2 tl bakpoeder
  • 1tl kaneel
  • Zeezout
  • Roomboter, kokosolie of zonnebloemolie

Voor de aardbeiensaus:

  • 1 bakje onbespoten aardbeien, ontkroond
  • Eventueel wat biologische honing

 

Bereiding

Aardbeiensaus:

  1. Snij de aardbeien doormidden.
  2. Doe de aardbeien (met eventueel wat honing) in een steelpan op middelhoog vuur. Kook 5 minuten en roer af en toe.

Havermout-pancakes:

  1. Maal de havermout in een blender of keukenmachine tot fijn meel.
  2. Meng de (haver)meel, kaneel, bakpoeder en een snuf zeezout.
  3. Klop de dooiers door de melk. En klop de eiwitten stijf.
  4. Roer het mengsel van dooiers en melk door de droge bestanddelen van stap 2 tot een beslag. Spatel vervolgens voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door dat beslag.
  5. Verhit wat roomboter, kokosolie of zonnebloemolie in een koekenpan en giet met een soeplepel kleine bergjes beslag in de pan (pancakes zijn klein en dik). Draai ze om als de bovenkant bijna droog is. Bak beide kanten goudbruin. Serveer met de aardbeiensaus.

Plaats een reactie