Spaanse kers op de taart(jes)!

15-04-2017

Het is alsof we ze van Spanje hebben meegenomen: Bij terugkomst van een vakantie in Andalusië hangt onze boom vol mooie geel-rode Spaanse kersen. Spaanse kersen hebben een heerlijk friszoete smaak, wat ook bij vogels niet onopgemerkt blijft. Zodra er een rood blosje op de kers verschijnt, is het zaak om ze snel te plukken of om op een manier te voorkomen dat de vogels alle kersen meteen op eten.

Spaanse kersen zijn heerlijk om zo uit de hand te snoepen, om in te maken of te gebruiken voor jams en compotes. Maar ze zijn ook heerlijk als ‘kers op de taart’, de finishing touch, aldus het bekende gezegde.

Tijdens een kookworkshop vanuit mijn opleiding heb ik de basis voor onderstaand taartrecept opgedaan. Het leuke aan dit recept is dat je kunt variëren met het fruit wat je gebruikt. Deze keer verdeel ik het taartbeslag over acht kleine vormpjes en gebruik ik de Spaanse kersen uit eigen tuin. Echte seizoenstaartjes!

Ingrediënten/benodigdheden:

  • 500 gram Spaanse kersen
  • 200 g zachte roomboter
  • 2 dl ahornsiroop (je kunt ook agavesiroop of honing gebruiken)
  • 1 ei
  • 250 g gebuild meel (tarwe of spelt)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • Snufje zeezout
  • 8 taartvormpjes of 1 taartvorm

 
Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 250 °C.
  2. Let op dat zodra je de taart in de oven zet je de temperatuur terug draait naar 180 °C.
  3. Beboter de taartvorm(pjes) en bestuif ze vervolgens met meel.
  4. Was de kersen en ontpit ze.
  5. Maak van de overige ingrediënten een beslag door alles kort te mixen tot een glad stevig beslag.
  6. Doe het beslag in de taartvorm(pjes) en verdeel hierover de kersen.
  7. Bak de taart(jes) gaar in 30 (kleine taartvormpjes) tot 45 min (grote taartvorm) op 180 °C.


Tip: Serveer met een toefje crème fraîche. En smullen maar!


Plaats een reactie