Smaakvol zoete aardappel stamppotje ♥

06-04-2017

Winterse stamppotjes, wat kan ik daar van genieten! Ze zijn er in velen soorten, bijvoorbeeld; zuurkoolstamppot, hutspot, boerenkoolstamppot en andijvie stamppot. Naast dat ik ze erg lekker vind, zijn stamppotten voedzaam en gemakkelijk en snel klaar te maken. Om die redenen, hier dan ook één van mijn favoriete gerechten van dit seizoen.

Kortgeleden heb ik, naast de hierboven genoemde traditionele stamppotten, een nieuw winters stamppotje ontdekt. Namelijk één met zoete aardappel. Zoete aardappelen zijn, zoals de naam het zegt, zoetig van smaak. Ook zijn ze erg voedzaam; rijk aan bètacaroteen (wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A), oplosbare en onoplosbare vezels, kalium en de vitamines C, E en B1. Daarnaast bevat de zoete aardappel plantensterolen die het cholesterol verlagen.

Zie hieronder het recept voor dit smaakvolle stamppotje!


Ingrediënten (voor circa 2 personen):

  • 500 gram zoete aardappelen
  • 75 gram Rucola sla
  • 50 gram semi gedroogde tomaten
  • 25 gram pijnboompitten
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

 
Bereiding:

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in grove stukken. Kook vervolgens in water, in circa 20 minuten gaar.
  2. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin. Laat afkoelen op een bord en snijd ondertussen de zachte geitenkaas in blokjes.
  3. Giet de aardappels af, maar laat een beetje van het kookvocht in de pan achter. Voeg een scheut olijfolie toe en stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
  4. Schep de Rucola door de puree heen en voeg naar smaak peper en zout toe.
  5. Verdeel de puree over twee borden. Bestrooi met de blokjes geitenkaas, semi gedroogde tomaten en geroosterde pijnboompitjes.


Mmmm, een smaaksensatie in je mond!

Ter variatie: vervang de geitenkaas voor feta of Parmezaanse kaas, de gedroogde tomaten voor (kastanje)champignons en de pijnboompitjes voor andere zaden of noten.


Plaats een reactie