Reepje powerrr!

20-03-2017

De zomer is weer aan zijn einde gekomen. Een seizoen waarin de meeste mensen genieten van een vakantie. Velen gaan een aantal weken op vakantie naar het buitenland of in het binnenland en sommigen genieten van de rust ‘rundum Hause’. Ik denk dat ik wel kan stellen dat bijna iedereen geniet van deze periode; Het vrij zijn van de dagelijkse verplichtingen en bezigheden en het daardoor even helemaal tot rust kunnen komen.

Maar aan alles komt een eind, zo ook aan vakantie. School, werk, sport, et cetera, het is voor de meesten van ons allemaal weer begonnen. Al deze bezigheden vragen om nogal wat energie. Energie die je lichaam moet verkrijgen door de inname van voeding. Door het eten van voedingsrijke voeding (met veel; vitamines, mineralen, voedingsvezels, essentiële vetten, antioxidanten, enzovoorts) wordt je lichaam op een gezonde manier gevoed en voorkom je dat je snel opnieuw trek krijgt.

Om gedurende de hele dag voldoende energie te hebben, eet ik zelf als tussendoortje van drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner), vaak een stuk fruit. Maar ook ideaal als gezond tussendoortje zijn de, in onderstaand recept te vinden, energie-reepjes. Super lekker, gemakkelijk om zelf te maken en voedingsrijk; ‘they give you powerrrr!’


Ingrediënten:

Basisingrediënten:

  • 2 grote eieren
  • 100 gram honing
  • 70 gram roomboter

Ingrediënten waarmee je kunt variëren:

  • 225 gram havervlokken
  • 75 gram geraspte kokos
  • 4 ontpitte Medjoul dadels
  • 100 gram gemengde noten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram Goji besjes
  • 25 gram gebroken lijnzaad
  • Citroensap van een halve citroen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 ̊C. Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
  2. Snijd de dadels in stukjes en hak de gemengde noten in grove stukken.
  3. Doe de havervlokken, kokos, stukjes dadel, gehakte noten, pompoenpitten, Goji besjes en lijnzaad in een kom. Meng de eieren erdoor.
  4. Verhit de honing met de boter tot deze gesmolten is en meng door het mueslimengsel. Schep dit mengsel vervolgens op de met bakpapier beklede ovenplaat en druk aan tot een laag van circa 1 cm.
  5. Plaats de ovenplaat in het midden van de oven en bak het aangedrukte mueslimengsel in circa 25 minuten goudbruin.
  6. Laat minstens 1 uur afkoelen op de ovenplaat en snijd dan in circa 20 repen of brokken. Bewaar in een afgesloten bakje of trommel.


Variatie: Het leuke aan deze powerreepjes is dat je met de ingrediënten eindeloos kunt variëren. In plaats van havervlokken kun je andere graansoorten (bijv. speltvlokken) gebruiken, in plaats van pompoenpitten andere zaden (bijv. zonnebloempitten) en de dadels kun je vervangen door andere gedroogde vruchten (bijv. gedroogde pruimen).


Plaats een reactie