QuinoWAT? en HalloumWIE?

26-04-2017

De laatste jaren zie je enorm veel voedingsproducten op de markt komen waarvan we eerder nooit hoorden. Zo bestaat de standaard dagelijkse maaltijd bij velen al lang niet meer uit een typische Hollandse kost. En ook de rijst- en pastamaaltijden, die in de tijd van mijn grootouders nog onbekend waren, hebben een vast plekje gekregen op ons menu.

De hedendaagse borden worden naast deze volledig geïntegreerde voedingsproducten met nog spannendere ingrediënten gevuld. Bijvoorbeeld met; freekeh, bulgur en zoals in onderstaand recept met quinoa en halloumi. Quinoa zijn zaden van de quinoa plant, afkomstig uit Zuid-Amerika. En halloumi is een van oorsprong Cypriotische bak-kaas gemaakt van een mengsel van schapen-geitenmelk en soms ook koeienmelk.

Als natuurvoedingskundige in spé ben ik in het kader van duurzaamheid niet altijd voorstander van het importeren van al deze voedingsproducten. Een grotere afstand van voedselproductie tot de consument betekend ook een grotere belasting voor het milieu.

Anderzijds betekend het wel dat we talrijke mogelijkheden hebben om variatie te brengen in onze maaltijden zodat we elke keer weer voedzaam en lekker kunnen eten.

Kies daarom bewust en prijs je rijk wanneer je van het onderstaand gerecht geniet!


Ingrediënten (voor circa 4 personen):

  • 300 gram quinoa
  • 800 ml groentebouillon
  • 250 gram halloumi (te koop bij sommige Nederlandse supermarkten, en anders bij Turkse supermarkten, toko’s en de kaasboer)
  • 2 knoflooktenen
  • 300 gram spinazie
  • 2 rode paprika’s
  • 4 bosuien
  • 100 gram pistachenoten
  • Olijfolie

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 theelepels citroensap

Bereiding:

  1. Meng balsamico azijn, olijfolie en citroensap tot een dressing en snijd de halloumi in plakjes. Zet weg!
  2. Kook de quinoa gaar in de groentebouillon.
  3. Snijd de paprika’s in blokjes en snijd de knoflooktenen en bosuien fijn.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een pan en roerbak de knoflook, bosuien en paprika. Voeg vervolgens in delen de spinazie toe tot deze helemaal geslonken is.
  5. Meng de quinoa met het groenten mengsel en de pistache noten.
  6. Grill de halloumi in een grillpan of bak met wat olijfolie in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. 
  7. Schep het quinoa-groente mengsel op 4 borden, besprenkel met de dressing en verdeel hier de halloumi overheen. Geniet ervan!

Plaats een reactie