Profijt van een keizersontbijt!
17-03-2017 - Ontbijt‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar!’
Velen van jullie hebben deze uitspraak waarschijnlijk wel eens gehoord of gelezen. Dat je deze uitspraak heel letterlijk moet nemen, dat wil ik niet zeggen. Ook goed en voldoende dineren is namelijk van belang voor het behouden van een goede gezondheid. Maar de nadruk die wordt gelegd op het eten van een goed ontbijt, daar kan ik me zeker in vinden.
Voeding geeft je energie die je nodig hebt om te kunnen functioneren. Na een nacht slapen is je lichaam weer toe aan nieuwe energie voor de dag die komen gaat. Werken, studeren, fietsen, lopen, boodschappen/het huishouden doen, et cetera. Om een energiepiek gevolgd door een snel hongergevoel te voorkomen, is het eten van een goed ontbijt erg belangrijk. Een goed ontbijt bestaat uit verschillende voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Het is voedzaam, activeert je darmen en zorgt dat je minimaal een aantal uur na inname geen hongergevoel hebt. Dit voorkomt het grijpen naar koek, snoep of andere voeding die geen bijdrage levert voor de gezondheid.
Bij deze daarom, een heus keizersontbijt! Met als hoofdingrediënten;
Karnemelk: Verbetert de bacteriehuishouding in het lichaam, werkt bloeddrukverlagend en is lichter verteerbaar dan melk.
Havermout: Werkt cholesterolverlagend en houdt de maag lang vol; Koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen in het bloed waardoor voor een lange tijd (aantal uur) aan energie kan worden voorzien.
Ingrediënten:
- 150 ml (Biologische) karnemelk
- 3 à 4 eetlepels havermout
- 1 eetlepel lijnzaad
- Aardbeien
- Ongeroosterde amandelen
- Honing
Bereiding:
- Doe de havermout, lijnzaad en karnemelk in een kommetje en roer het door elkaar met een lepel. Dek het af en zet het een nacht (minstens 7 uur) in de koelkast.
- De volgende morgen snijd je de aardbeien in stukjes over de geweekte havermoutpap en voeg je de amandelen toe.
- Met wat honing voor een wat zoetere smaak maak je dit keizersontbijt uiteindelijk helemaal af.
Weetje: De functie van het weken van de havermout is om fytinezuur, wat van nature in de zemel van een graan voorkomt, te neutraliseren. Fytinezuur kan in het verteringskanaal gezonde stoffen (zoals vitamines en mineralen) aan zich binden waardoor ze uit het lichaam worden onttrokken.
Variatie: Het leuke aan dit keizersontbijt is dat je er allerlei variaties op kan loslaten. Zo kun je de karnemelk vervangen voor water, gewone melk, yoghurt, kwark of een notenmelk. En in de toppings kun je variëren met allerlei soorten fruit, noten en zaden. Als extra kun je bijvoorbeeld wat honing, kaneel of kokosschaafsel toevoegen.