Notenvruchtenbonbons, een lekkere en gezonde traktatie of snack!

11-03-2017

Als huiswerkopdracht voor de studie natuurvoedingskundige kreeg ik de opdracht om wat eetbaars te maken met een natuurlijk zoetmiddel. Bij natuurlijke zoetmiddelen is geen gebruik gemaakt van chemische verwerkingsprocessen, waardoor een groot deel van de voedingsstoffen behouden blijft.

Voorbeelden van natuurlijke zoetmiddelen zijn; graan(mout)stropen (waaronder rijststroop), ahornsiroop, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker en honing (koudgeslingerd en biologisch).

De natuurlijke zoetmiddelen kunnen als alternatief gebruikt worden voor bijvoorbeeld; kristalsuiker/tafelsuiker, basterdsuiker en rietsuiker. Allen producten die wel chemische verwerkingsprocessen hebben ondergaan. Ze zijn gebleekt, verhit, etc. waardoor er (bijna) geen voedingsstoffen (vitamines of mineralen) meer in het product aanwezig zijn. Deze suikers veroorzaken, door het snel laten stijgen van je bloedsuiker en het binnen krijgen van lege calorieën (leveren geen bijdrage), meer schade aan het lichaam dan dat ze iets bijdragen aan het lichaam. In korte tijd moet het lichaam heel hard werken om de suikers in energie om te zetten. Het lichaam raakt hierdoor als het waren uitgeput. Je krijgt in korte tijd een boost aan energie (een piek),  maar je bent ook weer snel de energie in het lichaam kwijt. Bij natuurlijke zoetmiddelen gaat dit door de aanwezigheid van voedingsstoffen geleidelijker aan. De suikers worden langzaamaan afgegeven aan het bloed waardoor je lichaam over een langere tijd voldoende aan energie beschikt.  Een goede reden dus om te kiezen voor een natuurlijk zoetmiddel. Welke je overigens ook niet te veel moet gebruiken. Te veel zoet is nooit goed!

Onderstaand een recept van notenvruchtenbonbons, welke ik als huiswerkopdracht gemaakt heb voor mijn klasgenoten van de opleiding natuurvoedingskundige. Als natuurlijk zoetmiddel heb ik  rijststroop gebruikt.


Ingrediënten voor +/- 20 bonbons (Ø 2-3 cm):

  • 75 gram rozijnen
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 50 gram walnoten
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • 1 eetlepel rijststroop (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels)


    Bereiding:

1.     Maal de rozijnen met een blender of staafmixer tot ze plakkerig zijn
2.     Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en maal nogmaals
3.     Maak er een platte plak van en laat 1 uur in de koelkast rusten
4.     Snijdt de plak vervolgens in circa 20 stukjes en draai hier bolletjes van
5.     De bolletjes rol je door wat kokos en klaar zijn de notenvruchtenbonbons, leuk en lekker als traktatie of      
        tussendoortje!


Plaats een reactie