Maak ze met liefde: Kerststolletjes

22-04-2017

De feestdagen staan voor de deur en daarmee zijn/worden we overladen met commercials, magazines, folders en internet pagina’s bomvol eten en drinken. Hoewel ik hier normaal gesproken graag in rondneus, heb ik dat in deze periode wat minder. Het grote aanbod, de vele kant en klaar producten, de ontelbare aanbiedingen… Soms weet ik niet meer waar ik kijken moet.

Begrijp me niet verkeerd; Ik houd ontzettend van lekker eten, maar door de overdaad kan ik er soms minder van genieten. Precies dit geldt voor eten en drinken met de feestdagen. Daarom heb ik liever wat minder eten dat wel met liefde is bereid, dan tafels vol kant en klaar ingeslagen etenswaar.

En ja, toch doe ik hier zelf net als vele anderen soms aan mee. Daarom geef ik het volgende advies: Voel je niet verplicht en maak de kerststolletjes uit onderstaand recept alleen als je ze met liefde kunt maken. Dan smaken ze namelijk het allerlekkerst.

Fijne feestdagen!

 
Ingrediënten:

Deeg

  • 500 gram biologisch (dynamische) volkoren tarwemeel
  • 200 ml lauwe melk
  • 35 gram oerzoet (=onbewerkte rietsuiker)
  • 1,5 ei (+ een ½ ei voor de afwerking)
  • 11 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel zeezout
  • 50 gram roomboter

Vulling

  • 200 gram rozijnen
  • 150 gram gemengde noten
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • ½ theelepel kaneel

Spijs

  • 150 gram dadels (nacht geweekt)
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding:

  1. Voor de spijs: Doe de geweekte dadels, amandelmeel en citroensap in een blender en mix tot een egaal geheel. Zet in een afgesloten bakje in de koelkast.
  2.  Meng bloem, meel, zout, oerzoet en gist. Voeg hierna ei, melk en boter toe.
  3. Kneed circa 15 minuten. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige doek, op kamertemperatuur één uur rijzen.
  4. Laat de rozijnen 30 minuten in warm water wellen, laat ze uitlekken en droog ze af in een theedoek. Hak de noten grof.
  5. Kneed de rozijnen, grof gehakte noten, sinaasappelrasp en kaneel door het deeg. Verdeel en duw het deeg in zes dikke ovale plakken op een (ingevette of met bakpapier beklede) bakplaat.
  6. Leg wat amandelspijs in het midden van de ovale plak. Vouw de zijkanten over het spijs heen en druk de randen aan.
  7.  Laat nogmaals onder een vochtige theedoek en op kamertemperatuur één uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 ̊C.
  9. Bestrijk het deeg met ½ losgeklopt ei.
  10. Bak de kerststolletjes in circa 30 minuten op 180 ̊C goudbruin. Laat afkoelen, en niet te vergeten, geniet ervan!

Plaats een reactie