Lekker voor erbij: een smaakvolle wintersalade

22-04-2017

Zoet, zuur, zout, bitter en umami. Deze vijf basissmaken komen allemaal terug in de wintersalade van onderstaand recept. Voor diegene die denken umami?!

Ja, dit wordt ook wel de vijfde smaak genoemd. Umami is een ‘hartige’ smaak die niet kan worden samengesteld uit de vier andere smaken zoet, zuur, zout en bitter. Daarom heeft het zijn eigen naam gekregen. Umami proef je onder andere in voedingsmiddelen als vlees, vis, tomaat, gerijpte kaas (Parmezaanse kaas) en champignons.

Dan terug naar de salade. Bij een salade denk je in eerste instantie misschien aan de zomer, maar ook in de winter kan een salade erg lekker zijn. Vooral als je deze maakt met voedingsproducten van het winterseizoen! Producten van het seizoen bevatten namelijk meer smaak, omdat ze optimaal tot rijping hebben kunnen komen. Daarom in dit recept geen basis van ijsbergsla of kropsla, maar eentje van veldsla en witlof. Samen met de walnoten, cranberry’s,  Parmezaanse kaas en zelfgemaakte dressing wordt dit een erg mooie en smaakvolle salade. Leuk voor op tafel met de aankomende feestdagen!

 
Ingrediënten:

  • Veldsla
  • Stronk(en) witlof
  • Walnoten
  • Ongezoete cranberry’s
  • Parmezaanse kaas (grof geraspt)

Voor de dressing:

  • Olijfolie
  • Mosterd
  • Honing


Bereiding:

  1. Was de veldsla en de witlof.
  2. Meng olijfolie met de mosterd en honing tot een geheel (verhouding: 1 el olijfolie, 1 tl mosterd, 1 tl honing).
  3. Meng de veldsla, witlof en dressing door elkaar en verdeel hier de walnoten, cranberry’s en Parmezaanse kaas overheen. Smakelijk!

Plaats een reactie