Lavendelscones

17-03-2017

Ondertussen zal het duidelijk zijn dat seizoensgebonden producten bij mij favoriet zijn.
Deze producten bevatten vaak een hoge voedingswaarde en zijn minder belastend voor het milieu dan producten die uit een ver land gehaald moeten worden. In eerste instantie wordt bij seizoensgebonden producten vaak gedacht aan groenten en fruit. Maar er zijn meer seizoensgebonden producten, zoals kruiden en bloemen, die om te toveren zijn tot lekkere gerechtjes. Als voorbeeld, zie onderstaand recept voor lavendelscones!

Een scone is een klein, licht gezoet broodje dat zijn oorsprong vindt in Schotland. In Engeland zijn scones een vast hapje bij de namiddag thee (ofwel afternoon tea). Ze worden daar geserveerd met clotted cream en jam, marmelade, honing of vers fruit. Maar ook in andere landen wordt de scone steeds populairder. Je kunt er allerlei variaties op loslaten, denk aan scones met rozijnen of krenten, (gedroogd) fruit of kaas. Of… scones met lavendel dus!

Het gebruik van lavendel in de keuken is misschien niet iets waar de meesten van jullie in eerste instantie aan zullen denken. Door de sterk aromatische geur wordt het kruid voornamelijk gebruikt als grondstof voor zeep, parfum en eau de cologne. Daarnaast is lavendel vaak terug te zien als sierplant of ter decoratie. Maar, ook in de keuken kun je het kruid dus prima gebruiken.

Lavendel geeft een verfijnde smaak aan soepen en sauzen en is lekker in salades en bij vis en gevogelte. Daarnaast heeft het kruid ook een aantal medicinale eigenschappen. Zo werkt lavendel kramp verminderend, ontstekingsremmend en zeer kalmerend bij stress.

Let op; door de zoete en sterke smaak is aan te raden het met mate in het eten te gebruiken.

 
Ingrediënten (voor circa 12 scones):

  • 300 gram rijstemeel
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 70 ml kokosolie
  • 1 volle eetlepel honing
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • 2 eieren
  • 3 ruime theelepels lavendelbloemen (gerist van de steel)


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150 ̊C.
  2. Meng de rijstemeel en het (wijnsteen)bakpoeder en voeg hieraan de kokosnootolie, honing, vanillepoeder en eieren (laat een klein beetje van het ei; dooier + eiwit, achter) toe.
  3. Kneed met de handen tot een samenhangend deeg.
  4. Bestrooi je werkblad met wat rijstemeel. Rol het deeg uit tot het ongeveer een dikte van 1 cm heeft.
  5. Snijd het deeg in circa 12 stukjes/rondes.
  6. Bestrijk de scones met het achtergehouden eimengsel en bak ze 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Serveer met clotted cream (zie hieronder) en honing. Smullen maar!

Clotted cream:
Klop 125 gram verse slagroom half stijf en spatel dit door 125 gram mascarpone.


Plaats een reactie