Kritamo (Griekse benaming) oftewel zeevenkel

25-07-2018

Heb je daar weleens van gehoord? Ik tot voor twee weken geleden niet. Tijdens onze vakantie in Griekenland heb ik de plant leren kennen. Op het strand kwam ik een vriendelijke Griekse man tegen die ik dit plantje van een rots zag plukken. Hij vertelde mij over het gebruik in de keuken en de gezonde eigenschappen; antibacteriële werking, antischimmelwerking, spijsvertering bevorderend en zuiverend.
 
Dat wilde ik natuurlijk ook zelf klaarmaken en proeven! :-)
Getipt door de gastvrouw van ons verblijf heb ik de zeevenkel gekookt in water met wat zout, afgegoten en vervolgens besprenkeld met wat extra vierge olijfolie en citroensap.
 
Ennnn… erg lekker vond ik het! De zeevenkel is heel smaakvol. Ik vond het persoonlijk wel iets weg hebben van bospeen. Op het internet lees ik dat de smaak vergeleken wordt met die van asperges. Ben je benieuwd? De plant komt van nature voor in het Middellandse zeegebied, de Canarische eilanden, de Zwarte Zee en langs de Europese kust van de Atlantische oceaan.


Plaats een reactie