Koninklijke bramengebakjes

15-04-2017

Bramentijd! ‘Als ze rijp zijn moet je oogsten’ zegt mijn moeder dan. En zo is het, want wacht je te lang dan is het bramenseizoen weer voorbij. In de maand juli kun je meestal de eerste rijpe bramen plukken. En wanneer het weer een beetje mee zit, dan kan dit tot in de maand september.

En dat geldt voor iedereen! Je hoeft geen bramenstruik in je tuin te hebben om aan verse bramen te kunnen komen. Bramen groeien namelijk al eeuwenlang in het wild. Dus ga op zoek naar een bramenstruik en sla je slag!

Bramen zijn echt zomerfruit en heerlijke zoet/zure en gezonde vruchten. Ze zitten boordevol mineralen, vezels en vitamine C. De braam helpt bij alle mogelijke infecties en ziektes die samenhangen met vervuiling in ons lichaam. Hij stimuleert de nieren, reinigt de darmen en activeert het hele lichaam. Bramen kun je zo uit de hand eten of verwerken in bijvoorbeeld een bramenjam of bramencompote. Ikzelf maakte er Koninklijke bramen gebakjes van, die je terug vindt in onderstaand recept.


Ingrediënten:

  • Bramen
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram rijstemeel
  • 100 gram oerzoet (=onbewerkte rietsuiker)
  • 150 gram roomboter of kokosolie
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel honing

 
Bereiding:

  1. Spoel de bramen af. Doe dit snel en in koud water, om aroma- en sap verlies te voorkomen.
  2. Doe de boekweitmeel, rijstemeel, oerzoet en de roomboter of kokosolie in een kom. Kneed er een samenhangend deeg van. Wanneer het deeg te droog aanvoelt,  voeg dan een eetlepel koud water toe (let op; te veel water maakt het deeg plakkerig).
  3. Laat het deeg afgedekt in de koelkast circa een half uur opstijven.
  4. Warm de oven voor op 175 °C.
  5. Pluk telkens een stuk van het deeg en vorm hiervan ronden van circa ½ cm dik. Leg deze op de bakplaat. (Bij mij had het deeg de neiging om wat in te scheuren. Door de scheuren dicht te drukken wanneer het koekje op de bakplaat ligt, kun je er weer een egaal geheel van maken).
  6. Bak de koekjes in het midden van de oven in 20 minuten gaar en lichtbruin.
  7. Neem de koekjes van de bakplaat en laat ze op het aanrecht afkoelen.
  8. Roer de honing door de Griekse yoghurt.
  9. Zodra de koekjes zijn afgekoeld smeer je er een laag van de Griekse yoghurt overheen. Garneer de koekjes vervolgens met de bramen tot een koninklijk bramen gebakje. Geniet en waan je een koning te rijk!

Extra: Wil je er zoals mij echt een delicaat gebakje van maken? Bestrooi de Koninklijke bramengebakjes dan met bloesem en wat blaadjes Vanille basilicum kruid. Vanille basilicum heeft een heel bijzondere geur en smaak, en maakt het gebakje helemaal af. Zaden van dit kruid zijn te koop bij VELT-Gemert.


Plaats een reactie