Kikkererwtensnack, leuk om eens te proberen!

22-04-2017

 

Na een heerlijk diner bij vrienden kreeg ik een schaal met kikkererwten, die van de maaltijd over waren, mee naar huis. “Wat te doen met al deze kikkererwten?” Op zich niet zo’n moeilijke vraag, want de mogelijkheden met kikkererwten zijn eindeloos. Ze zijn heerlijk in een curry, salade, soep, of als basis ingrediënt voor humus en falafel.

De ronden peulvrucht is bovendien erg voedzaam. Kikkererwten bevatten veel vezels en eiwitten en zijn daarom een ideale vleesvervanger, in het bijzonder wanneer ze gecombineerd worden met granen. De combinatie van peulvruchten en granen zorgt namelijk voor een hogere biologische (eiwit)waarde. Hoe hoger de biologische waarde hoe meer het voedingseiwit overeenkomt met het lichaamseiwit van de mens en des te beter deze benut kan worden in het lichaam. Met name voor vegetariërs is dit een goede weet! Wisten jullie trouwens al dat 2016 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht?

Even terugkomend op mijn eerste vraag “Wat te doen met al deze kikkererwten?” 
Na een portie gebruikt te hebben voor zelfgemaakte falafel, had ik nog een ruime hoeveelheid over. Al verschillende keren had ik op andere blogs gelezen over kikkererwten als borrelsnack. Dat wilde ik ook weleens uitproberen! Ik heb een zoete en hartige variant gemaakt, waarvan je hier de recepten vindt. Eerlijk gezegd zullen ze nooit op mijn lijstje van favoriete snacks belanden, maar met de gezondheid in het achterhoofd is het hoe dan ook het proberen waard!

 
Ingrediënten:

Hartig:

  • 200 gram gare en uitgelekte kikkererwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • Snuf zeezout

Zoet:

  • 200 gram gare en uitgelekte kikkererwten
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel

 
Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden °C.
  2. Meng voor de hartige variant de kikkererwten met de olijfolie, paprikapoeder, Provençaalse kruiden en het zeezout. Meng voor de zoete variant de kikkererwten met de kokosolie.
  3. Spreid beiden varianten uit over een met bakpapier beklede bakplaat. De hartige variant op één helft en de zoete variant op de andere. Plaats voor 30 minuten in de oven.
  4. Ondertussen meng je de pindakaas met honing en kaneel voor de zoete variant.
  5. Na 30 minuten haal je bakplaat met kikkererwten uit de oven (let op: laat de oven aan staan!). Schep de hartige variant een keer om en de kikkererwten voor de zoete variant mix je met het mengel van pindakaas, honing en kaneel.
  6. Plaats beide varianten voor nog circa 15 minuten terug in de oven. En voilà je kikkererwten snack is klaar!

Tip: Gebruik ze als vervanger voor croutons in je salade.


Plaats een reactie