Ik lust wel een bietje!
13-03-2017 - HoofdgerechtEn met een bietje bedoel ik niet ‘een beetje’ op zijn Brabants. Nee, dan bedoel ik een rood winterbietje. Een groente van het Nederlands herfst- en winterseizoen. Het eten van seizoensgroenten is waar mijn voorkeur naar uitgaat. Doordat de groenten niet van ver hoeven te komen, kunnen ze geoogst worden wanneer ze ook daadwerkelijk rijp zijn. De voedingswaarde is hierdoor groot en de groenten zijn daardoor veel gezonder en smaakvoller dan wanneer je de groenten onrijp uit een ander land moet halen. Door de minder lange reis die seizoensgroenten hoeven af te leggen, zijn ze bovendien minder belastend voor het milieu en ook nog eens goedkoper. Win-win!
Op het internet vind je verschillende overzichten van seizoensgroenten per maand.
Rode bieten weetjes:
- Je hebt zomer- en winterbieten, zomerbieten (mei tot september) zijn kleiner dan winterbieten (oktober tot april)
- De rode biet heeft zijn kleur te danken aan de natuureigen kleurstof Betanine.
- Je kunt ze na het bereiden/de bereiding zowel warm als koud eten.
- In de supermarkt zijn het gehele jaar door gekookte bieten verkrijgbaar, rauwe bieten vindt je, in verband met de lange kooktijd, zelden in de supermarkt. Mogelijk verkoopt een boer of groentewinkel in jouw buurt rauwe bieten?
- Ze zijn erg gezond; hebben een gunstige werking op het bloed (werken bloeddrukverlagend), stimuleren de spijsvertering en hebben een positieve werking op het zenuwstelsel.
Onderstaand een recept voor een Pinky stamppotje met rode bietjes!
Voorbereiding bij gebruik van rauwe bieten:
Was de bietjes schoon onder de kraan en kook de bieten (met schil, kop en kont) 2 uur in ruim kokend water. Eventueel doe je dit een dag van tevoren zodat de bieten afgekoeld zijn voordat je ze gaat schillen en snijden. Bewaar ze dan in de koelkast.
Ingrediënten (4 personen):
- 500 gram gekookte rode winterbieten
- 500 gram kruimige aardappels
- 1 grote ui
- Scheut room of volle melk
- 125 gram zachte geitenkaas
- 50 gram pecannoten
- Verse thijm (eventueel gedroogd)
Bereiding:
- Schil de aardappels en kook deze gaar.
- Ondertussen snipper je de ui fijn en snijd je de bieten in kleine blokjes (bij gebruik van rauwe bieten moet je ze
vooraf schillen en ontdoen van kop en kont). - Voordat je de aardappels afgiet voeg je de gesnipperde ui toe welke je één minuut laat meekoken.
- Giet de aardappels met uien af en voeg een scheut room of volle melk toe. Stamp dit met een pureestamper tot
een aardappelpuree. - Voeg de blokjes gesneden bieten toe en stamp deze mee tot een roze puree ontstaat. Een pinky stamppotje!
- Schep de stamppot in een ovenschaal en verdeel hier overheen de zachte geitenkaas (gebrokkeld), de thijm (gerist) en de pecannoten (grof gehakt).
- Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na 10 minuten, wanneer de geitenkaas ligt gesmolten is, is de ovenschotel klaar.
Lust jij ook een bietje? Probeer dit recept zelf eens uit