Hummus…..met oregano uit moeders groentetuintje!

28-02-2017

De eerste keer dat ik van Hummus hoorde, was 3 jaar geleden tijdens mijn rondreis door Australië. Veel backpackers aten het; Als ontbijt, lunch, hoofdmaal of tussendoortje. Nu begrijp ik waarom het zo geliefd was. Het is namelijk goedkoop, voedzaam, gezond en daarnaast ook nog eens erg lekker!

Hummus is een puree met als basisingrediënt kikkererwten die oorspronkelijk afkomstig zijn uit een gebied ten oosten van de Middellandse zee. De kikkererwt is een peulvrucht die boordevol met vezels, mineralen en eiwitten zit en daarom is de kikkererwt zo gezond. Door invloeden van de mediterrane keuken zijn hummus en andere gerechten met kikkererwten (bijvoorbeeld falafel) in Nederland steeds populairder aan het worden. Vaak worden deze producten kant-en-klaar aangeboden. Zo vind je hummus sinds een aantal jaar voorverpakt in een kuipje in de koelschappen van de supermarkt. 
Maarrrrrrrr niets gaat boven zelfgemaakte hummus. Simpel te bereiden en je kunt er talrijke varianten van maken. Heerlijk als beleg op (pita)brood of een cracker, maar ook lekker als dip voor bijvoorbeeld komkommer, wortel of bleekselderij.

Hieronder een recept van hummus met oregano, geplukt uit mijn moeders groentetuintje.

Ingrediënten en benodigdheden:
·       400 gram gewelde kikkererwten (kant-en-klaar te koop in blik/pot of gedroogde kikkerwten +/- 12 uur geweld in
        water) + 3 eetlepels van het vocht uit blik/pot of waarin de kikkererwten hebben liggen weken)
·       2 teentjes knoflook
·       4 gedroogde tomaatjes
·       Verse oregano
·       Olijfolie
·       Peper
·       Keukenmachine of staafmixer

 Bereiding:
Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer tot één massa en ‘Voilà’ een heerlijke zelfgemaakte hummus!


Plaats een reactie