Home baked lijnzaadcrackers met rozemarijn

26-04-2017

Zes weken glutenvrij eten was het advies dat ik kreeg van een alternatieve geneeswijzer. En pfoee.. dat is toch wel even een omslag in mijn eetpatroon! Voorlopig geen tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut of producten die daarvan worden gemaakt op het menu. In al deze graansoorten komen namelijk gluten (een bepaalde groep eiwitten) voor.

Niet dat ik mag klagen hoor, want over het algemeen mag en kan ik alles eten. Maar gewoontes doorbreken is nu eenmaal lastig..

Gezien veel producten gluten bevatten, vergt het creativiteit in de keuken om deze te vermijden. Gelukkig ben ik daar, onder andere door het schrijven van dit blog, inmiddels wel een beetje in thuis geraakt.

Als broodvervanger maakte ik afgelopen week onderstaande lijnzaadcrackers met rozemarijn. De slijmstof die lijnzaad van nature bevat, zorgt voor binding van de ingrediënten van deze crackers. Lijnzaad is bovendien een bron van omega 3 vetzuren die een gunstige werking hebben op hart en bloedvaten. De crackers zijn daarmee erg lekker, voedzaam en gezond. Probeer zelf dus eens!


Ingrediënten (circa 12 crackers):

  • 125 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram boekweitmeel
  • 25 gram sesamzaad
  • 180 ml water
  • 1 theelepel zout
  • 3 takjes rozemarijn
     

Bereiding:

  1. Meng het lijnzaad met de zonnebloempitten, het boekweitmeel, de sesamzaadjes, het zout en water in een kom en laat dit mengsel een half uurtje staan.
  2. Ris ondertussen de rozemarijnnaaldjes van de takjes en snijd deze fijn. En verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Meng de rozemarijnnaaldjes door het beslag van stap 1.
  4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier het beslag overheen. Dek af met een extra vel bakpapier en rol met behulp van een deegroller een gelijkmatige laag/rechthoek van het beslag.
  5. Verwijder het extra vel bakpapier en snijd de grote rechthoek in 12 crackers.
  6. Plaats de bakplaat in de oven en bak de crackers circa 25 minuten.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en laat de crackers afkoelen. Let op, laat de oven aan staan!
  8. Verwijder de crackers voorzichtig van het bakpapier en plaats op een ovenrooster. Plaats het ovenrooster in de oven, bak de crackers nu in 10 minuten af en laat nogmaals afkoelen. Smakelijk!!

Plaats een reactie