Herfstige kruidkoek

20-03-2017

Elk seizoen kent zijn eigen geuren, kleuren en smaken, waarvan de meeste direct in verbinding staan met producten van het betreffende jaargetij. Typerend aan herfstseizoenproducten zijn de vele kleuren en de rijke en volle smaken en geuren. Denk aan; pompoen, paddenstoelen, appels en verschillende nootsoorten. Daarnaast heb je ook nog producten die niet direct te koppelen zijn aan het herfstseizoen, maar daar door ons wel mee worden geassocieerd. Het gaat dan voornamelijk om specerijen die niet uit Nederland afkomstig zijn, zoals; kaneel, nootmuskaat en gember.

Een ‘guilty pleasure’ en iets waarmee ik de herfst- en winterperiode associeer, is een stuk ontbijt-/kruidkoek. Heerlijk vind ik dat, vooral in combinatie met een kopje koffie of thee. Maar zoals ik al zei wel een guilty pleasure. De ontbijt- en kruidkoeken die je in de supermarkt vindt, zitten namelijk boordevol suiker.

Niet meer eten dan… ?
Gelukkig hoef ik op deze vraag geen antwoord te geven. Want met onderstaand recept kan ik hier, zonder schuldgevoel, gewoon van blijven genieten. De smaak en structuur van mijn kruidkoek is misschien wat anders dan de ontbijt-/kruidkoek die je in de supermarkt vindt, maar evengoed erg lekker en passend bij het herstseizoen. Ik zou zeggen, ‘probeer eens!’

 
Ingrediënten:

  • 250 gram roggemeel
  • 200 ml water
  • 1 ei
  • 200 gram gedroogde ongezwavelde abrikozen (te koop in natuurvoedingswinkels)
  • 75 gram grof gehakte walnoten
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels speculaas- en koekkruiden
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 ̊C.
  2. Doe de abrikozen met het water in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het water kookt, draai je het vuur laag. Wanneer de abrikozen wat kapot gekookt zijn, haal je het pannetje van het vuur.
  3. Pureer de abrikozen in het water met een staafmixer tot een abrikozenpuree.
  4. Meng de abrikozenpuree met het roggemeel, ei, de honing, speculaas- en koekkruiden en walnoten tot een wat plakkerige deegbal.
  5. Meng hier vervolgens als laatste de wijnsteenbakpoeder doorheen.
  6. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en strijk het glad (LET OP: niet aandrukken!).
  7. Bak de kruidkoek ca. 40 minuten in het midden van de oven.
  8. Laat de kruidkoek minimaal 20 minuten afkoelen en verwijder dan de cakevorm.
  9. Voor het serveren snijd je de kruidkoek in sneetjes en wat ik persoonlijk erg lekker vind, smeer er een laagje roomboter op!

Weetje: Je kunt de kruidkoek ca. 3 dagen in een afgesloten bakje of trommel bewaren, maar ook invriezen!


Plaats een reactie