Gnocchi, met liefs uit Australië!

17-03-2017

Met liefs uit Australië? Gnocchi is toch een Italiaans gerecht? Dat klopt, een typisch Italiaans gerecht met als hoofdbestanddelen aardappels en bloem. Waarom dan met liefs uit Australië?

Nou dat zit zo. Ruim 3 jaar geleden heb ik een rondreis gemaakt door Australië. Een land wat populair is onder backpackers. Je komt backpackers tegen van allerlei verschillende nationaliteiten. Verschillende nationaliteiten en daarmee ook met verschillende (eet)gewoontes die met elkaar gedeeld worden. Zo heeft een Italiaans meisje en tijdelijk reisgenote ons geleerd onderstaand Gnocchi recept klaar te maken.

Een recept met alleen maar pure en verse ingrediënten. Geen pakjes en zakjes die je tegenwoordig veel in het supermarkt-schap ziet en waar vaak een overmaat aan zout, smaakversterkers en andere kunstmatige toevoegingen in zitten. Juist het gebruik van pure en verse ingrediënten maakt de Italiaanse keuken zo lekker. Daarnaast staat de Italiaanse keuken bekend om zijn variatie en seizoens-gebondenheid. Kenmerken die ik graag in eren houd en je in dit Gnocchi recept terug vindt.


Ingrediënten/benodigdheden (4 personen):

  • Staafmixer of pureestamper
  • 500 gram (zeer) kruimige aardappelen
  • Gebuild/bruin meel of Tarwebloem
  • 1 ei
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 600 gram verse spinazie
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram semi gedroogde tomaatjes
  • 125 ml slagroom of kookroom
  • 1 kopje witte wijn
  • Peper
  • Olijfolie


Bereiding:

Gnocchi:
1.     Kook de aardappels met schil tot ze gaar zijn en laat afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Gekookte aardappelen van
        schil ontdoen en pureren met een staafmixer of pureestamper.
2.     Ei splitsen. Voeg aan de aardappelpuree het eigeel, de helft van de Parmezaanse kaas en (naar smaak) peper toe.
3.     Het geheel kneden met de handen en gebuild/bruin meel of tarwebloem toevoegen tot een deegbal die  niet meer
        plakkerig aanvoelt. Verdeel de deegbal in vier gelijke stukken en rol uit tot rolletjes van 1 1/2 cm dik. Snijd in stukjes
        van 2 cm en vorm er ovale balletjes van.
4.     Breng een pan water met wat zout aan de kook. Kook de gnocchi; doe de balletjes in het water, zodra ze boven
        komen drijven zijn ze gaar. Schep ze dan met een schuimspaan uit de pan en houd ze afgedekt warm.

Saus:
1.     Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin kort de knoflook en semi gedroogde tomaatjes.
2.     Voeg de spinazie toe en roerbak het geheel totdat de spinazie geslonken is.
3.     Blus het spinaziemengsel af met een kopje witte wijn.
4.     Voeg, wanneer de wijn wat gelig kleurt, de slagroom of kookroom, de andere helft van de Parmezaanse kaas en
        wat peper en zout (naar smaak) toe.
5.     De saus in zijn geheel op laag vuur laten koken (ongeveer 5 minuten). De saus moet wat indikken.
6.     Overgiet de gnocchi met de saus. Buon appetito!


Plaats een reactie