Gezond het nieuwe jaar in met wortelmuffins!

06-04-2017

Een jaarwisseling gaat vaak gepaard met goede voornemens. Voor veel mensen is een goed voornemen afvallen. Naast bewegen, zijn minder en gezonder eten de belangrijkste factoren om dit voor ogen gestelde doel te kunnen bereiken. Zo gezegd zo gedaan!

Was het echter maar zo gemakkelijk. Het doorbreken van gewoontes is voor veel mensen erg moeilijk. Velen vallen dan ook weer snel terug in oude gewoonten en komen voornemens niet na. Om een goed voornemen succesvol te laten zijn, denk ik dat het belangrijk is om voor jezelf praktische en haalbare doelen te stellen. Streef deze één voor één en stap voor stap na!

Een doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn: Meer fruit en groenten eten. Je kunt een (extra) stuk fruit of groente tussen je maaltijden door eten. Of je kunt een (extra) portie toevoegen aan je maaltijd of deze gebruiken ter vervanging van bijvoorbeeld; pasta, aardappelen of vlees. En wil je het extra goed doen? Probeer dan met groente en fruit te variëren.

Vind je dit lastig omdat jij, je partner en/of kinderen bijvoorbeeld weinig groente en fruit lekker vinden? Probeer dan eens creatief te zijn. Combineer, versier en voeg verschillende voedingsproducten (met onder andere groente en fruit) samen tot een zelfgemaakt gerecht. Als voorbeeld, zie hieronder het recept voor wortelmuffins. Misschien proef je op deze manier de eerder als onprettig ervarene smaak niet eens meer (of minder). En toch krijg jij je dosis vitamines en mineralen binnen!
Vaak is het bij eten overigens wennen aan een nieuwe smaak of structuur. Dus wie weet, vind je het product zelf, na een tijdje ook gewoon lekker.


Ingrediënten/benodigdheden (voor circa 6 muffins):

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram biologisch tarwemeel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 middelgrote winterwortels
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 40 gram pecannoten
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels kokosolie (of eventueel: 2 eetlepels gesmolten roomboter)
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels (wijnsteen) bakpoeder
  • Zout

Materiaal:

-       Muffinbakvorm met minimaal 6 holtes + 6 Muffinpapiertjes

 
Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed iedere holte van de muffinbakvorm met een muffinpapiertje.
  2. Meng amandelmeel, tarwemeel, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout.
  3. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur tot deze vloeibaar is, schil en rasp de winterwortels, pureer de bananen en snijd/hak de dadels en pecannoten klein. Meng ook deze ingrediënten door elkaar.
  4. Klop de eieren met een mixer schuimig. Voeg in delen het mengsel van stap 3 aan het eischuim toe.
  5. Spatel het droge mengsel van stap 2 door het natte mengsel.
  6. Verdeel het beslag over de muffinpapiertjes en bak de muffins in circa 30-40 minuten gaar. Een gelukkig en gezond Nieuwjaar allemaal!


Topping tip: Meng roomkaas met honing en smeer dit, zodra de muffins zijn afgekoeld, over de bovenkant. Garneer vervolgens met stukjes grof gehakte pecannoot.


Plaats een reactie