Flaugnarde uit de pruimentijd!

20-03-2017

Verse pruimen, pruimenjam en pruimensap. Mijn moeder heeft al heel wat pruimen vergeven en potjes en bakjes gevuld met pruimenjam en pruimensap. Wat doe je anders met emmers vol pruimen afkomstig uit eigen tuin? Zonde om dit heerlijke onbespoten fruit weg te gooien. En vers zijn pruimen maar een korte tijd houdbaar.

Mijn moeder vroeg; ‘Is het een idee om de pruimen te gebruiken voor een recept in jouw volgende blog?’ Daar kon ik natuurlijk niet omheen. Puur natuur, van het seizoen en vitamine- en mineraalrijk. Daarbij staan pruimen bekend om de vele vezels die zei bevatten en als hulpmiddel tegen verstopping of obstipatie. Na wat brainstormen kwam ik op een idee, namelijk het bakken van een pruimenflaugnarde.

Flau-watte?! Een flaugnarde is als een clafoutis, maar mag officieel niet zo heten, omdat deze niet met kersen is gemaakt. Een clafoutis lijkt op een dikke gevulde pannenkoek en is van origine een Frans soort gebak met kersen, dat wordt gegeten als nagerecht. Voor het beslag worden eieren, melk, bloem en suiker gebruikt.

Mijn variant is met pruimen gemaakt en wordt daarom een flaugnarde genoemd. Daarbij heb ik een twist gegeven aan het beslag door een aantal ingrediënten te veranderen. Geniet er van!

 
Ingrediënten/benodigdheden:

  • 200 gram Reine Claude pruimen (ook een andere pruimensoort is te gebruiken)
  • 4 vrije uitloop eieren
  • 2 bananen
  • 100 gram amandelmeel (te koop in natuurvoedingswinkels)
  • 100 ml volle biologische melk
  • 1 tl vanille poeder
  • Kaneel
  • Kokosolie, roomboter of bakpapier
  • Ovenschaal of taartvorm


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Prak de bananen met een vork en voeg daarna de melk en eieren (één voor één) toe. Klop tot een schuimig en klontvrij beslag.
  3. Voeg aan dit beslag de vanillepoeder en het amandelmeel toe en klop rustig tot een stevige massa.
  4. Vet een ovenschaal of taartvorm in met kokosolie of roomboter, of bekleed één van beide met een stuk bakpapier.
  5. Halveer en ontpit de pruimen en leg deze met de binnenkant (platte kant) verspreid over de bodem.
  6. Giet het beslag over de gehalveerde pruimen en plaats de ovenschaal of taartvorm voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. De flaugnarde is klaar als de bovenkant lichtbruin is aangekleurd.
  7. Serveer de pruimenflaugnarde lauwwarm en met een snufje kaneel.


Jammer dat we maar een korte tijd van deze verse pruimen kunnen genieten. Maar met een voorraadje aan pruimenjam en pruimensap neem ik een laatste hap van mijn pruimenflaugnarde en denk, ‘tot in de pruimentijd (tot over een poosje)!’


Plaats een reactie