Een soepje om nooit meer te vergeten

20-03-2017

Tegenwoordig spreekt men weleens over ‘vergeten groenten’. Een trendy naam die wordt gebruikt voor ondergewaardeerde groenten die in de vergetelheid zijn geraakt. Groenten die door onze voorouders misschien wel elke week gegeten werden, maar bij ons niet bekend zijn. Inmiddels heroveren deze groenten een steeds grotere plek in de supermarkt- en (groente)winkelschappen.

Voor mij was venkel zo’n groente. Ik wist wel hoe venkel eruitzag maar gebruikte het eigenlijk nooit in de keuken. Tot voor kort, want na het proeven van een venkel-kokossoepje was ik om; ‘dit ga ik vaker eten!’ Na wat geëxperimenteer in de keuken (het recept was mij niet bekend) ben ik gekomen tot onderstaand recept. Een fluweel zacht soepje met een vleugje kokos.

Naast de lekker anijsachtige smaak van venkel, is de groente ook nog eens erg gezond. Venkel bevat weinig calorieën en is een goede bron van mineralen. Daarnaast heeft het een rustgevende werking op de ingewanden, is het goed voor de ogen en bevat venkel fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogeen is een (planten)stof die in zijn werking overeenkomt met het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Bij een tekort aan oestrogeen, bijvoorbeeld in de overgang of bij menstruatieklachten, kan venkel verlichting bieden.  


Ingrediënten en benodigdheden (voor circa 4 personen):

  • 3 venkelknollen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aardappel
  • 2 biologische groentebouillontabletten
  • 200 ml biologische kokosmelk
  • Scheut extra vergine olijfolie
  • Peper
  • Staafmixer of keukenmachine

Bereiding:

  1. Pel en snipper de ui en knoflook en schil en snijd de aardappel in kleine blokjes. Was tevens de venkel, ontdoe deze van de stelen en kont en snijd deze in stukken van circa 1-2 cm. Houd het loof achter.
  2. Verwarm een scheut olijfolie in de pan. Bak hierin de ui, knoflook, aardappelblokjes en venkel op middelmatig vuur circa 5 minuten. Roer af en toe!
  3. Voeg de bouillontabletten met 1 liter water toe. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur wat lager en laat het nog 20 minuten zachtjes doorkoken met deksel op de pan.
  4. Pureer alles met een staafmixer of in de keukenmachine.
  5. Voeg de kokosmelk en naar smaak peper toe.


Serveer met een takje loof en geniet! Een soepje wat je niet snel zult vergeten.


Plaats een reactie