Een kleurrijk 2016!

22-04-2017

Misschien hebben jullie wel eens gehoord van adviezen als; “breng wat kleur op je bord” of “eet een kleurrijke maaltijd”. Maar wat betekent het? En wat heeft het voor meerwaarde?

Nou… Ten eerste ziet het er natuurlijk leuk uit, wat kleur op je bord! Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een maaltijd die er leuk uit ziet ook beter smaakt. Ten tweede kenmerkt een kleurrijke maaltijd een gevarieerde maaltijd. Plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente- en fruitsoorten, met dezelfde kleur bevatten vaak dezelfde overheersende flavonoïden. Flavonoïden zijn antioxidanten die cellen en weefsels in het lichaam tegen vrije radicalen beschermen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen, die ontstaan bij de stofwisseling, maar ook bij roken en zonnen. En die ben je liever kwijt dan rijk.

In verschillende gekleurde voedingsmiddelen zitten doorgaans verschillende flavonoïden, die ieder op eigen wijze het lichaam beschermen. Met het eten van een kleurrijke maaltijd voorzie je het lichaam dus van een gevarieerde dosis aan gezonde stoffen.

In onderstaand recept vind je daarom veel kleur terug. En met zo’n kleurrijk begin van het jaar hoop ik ook dit jaar mijn steentje bij te kunnen dragen aan een goede gezondheid voor jullie allemaal!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 3 à 4 bosuitjes
  • 1 klein potje of blikje biologische mais
  • 1 klein potje of blikje zwarte bonen
  • Olijfolie
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels crème fraîche  of Griekse yoghurt
  • Citroensap van een ½ citroen
  • Peper & zeezout
  • Verse koriander
     

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de zoete aardappelen grondig en prik er met een vork gaatjes in. Vet de aardappelen vervolgens in met wat olijfolie en leg ze 45 minuten op een bakplaat in het midden van de oven. Ondertussen maak je de saus en vulling.
  3. Meng de avocado, crème fraîche of Griekse yoghurt, knoflook en citroensap in een blender tot een gladde saus. Voeg daar een snuf peper en zeezout aan toe en zet in de koelkast.
  4. Snijd de paprika in kleine stukjes en de bosuitjes in dunne ringetjes en laat de mais en bonen uitlekken. Doe dit alles samen in een kommetje.
  5. Na 45 minuten haal je de gare zoete aardappelen uit de oven. Snijd de aardappelen over de lengte in en vul met het mengsel van paprika, bosui, mais en bonen. Garneer met een dot avocado saus (zie stap 3) en grof gehakte koriander. Smakelijk!


Tip:
Lekker met een simpele groene salade met tomaat.


Plaats een reactie