Een ijskoud mangotaartje voor een warm thuis onthaal
17-03-2017 - Broden & GebakMijn zusje heeft de afgelopen vijf maanden door Bangladesch, Nepal, India, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Mongolië en Rusland gereisd. Via spannende, indrukwekkende en vooral mooie verhalen en foto’s heb ik haar reis kunnen volgen.
In bovengenoemde landen heerst een andere cultuur dan in Nederland en daarmee ook een andere eetgewoonte. Samen met de toeristen en migranten uit deze landen worden er door ons allerlei recepten meegenomen naar Nederland. Hierdoor is het huidige aanbod van voedingsproducten en eetgelegenheden in Nederland erg werelds en divers.
Variëren in voeding hoeft tegenwoordig dan ook niet moeilijk te zijn!
Variatie in voeding is ontzettend belangrijk voor het behouden van een goede gezondheid. Je voorkomt hiermee tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen en het te veel binnen krijgen van schadelijke voedingsstoffen. Daarnaast blijven de zintuigen geprikkeld en is de kans om een voedselovergevoeligheid te ontwikkelen minder groot. Bovendien houdt een gevarieerd eetpatroon je eetmomenten leuk. Met de velen voedingsproducten en een beetje creativiteit kun je allerlei leuke gerechten maken.
Welkom thuis zuske! Vandaag (2 juni) voor jou een warm thuis onthaal met een ijskoud mangotaartje.
Ingrediënten/benodigdheden:
- 125 gram cashewnoten
- 125 gram amandelen
- 100 gram havermout
- 15 ontpitte dadels
- 3 eetlepels gesmolten roomboter
- 500 ml slagroom
- 500 ml Griekse yoghurt
- 2 grote mango’s of 3 kleine mango’s
- ½ citroen
- 4 eidooiers
- 200 gram oerzoet (= onbewerkte rietsuiker)
- 200 ml water
- springvorm 26-28 cm ø
- bakpapier
- Staafmixer of blender
Bereiding
Bodem:
1. Week de cashewnoten en amandelen een aantal uur tot een nacht.
2. Doe de cashewnoten, amandelen, havermout, dadels en roomboter in een kom en mix deze met een blender of
staafmixer tot één massa. Druk deze massa op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm en zet het in
de koelkast.
Midden gedeelte:
1. Klop de slagroom lobbig en plaats het in de koelkast.
2. Pureer de mango’s met een staafmixer en plaats het ook in de koelkast.
3. Breng 200 gram oerzoet met 200 ml water aan de kook.
4. Klop de eidooiers los in een grote kom en voeg langzaam, al kloppend de suikersiroop toe.
5. Vul een grote bak/kom met ijskoud water en klop hierin de ei- suikermassa au bain marie koud.
8. Roer de yoghurt erdoor en spatel dan de slagroom en de helft van het mangosap erdoorheen.
9. Stort het mengsel over de havermout-notenbodem in de springvorm en dek het af met folie.
10. Laat het geheel opstijven in de vriezer.
De topping:
1. Pers boven het overgebleven mangomengsel een halve citroen uit en roer met een lepel door elkaar.
2. Wanneer de taart ongeveer een uur tot een aantal uur in de koelkast heeft gestaan om op te stijven, verdeel je het
mangomengsel als topping over de taart.
3. Vervolgens plaats je de taart opnieuw in de vriezer. Na ongeveer 6 uur in de vriezer is de taart klaar!
Tip: Wanneer je de taart gaat serveren dan haal je deze een kwartier tot een halfuur van tevoren uit de vriezer.