DIP IN vlierbloesempannenkoekjes
02-05-2017 - Ontbijt, LunchZijn ze jullie al opgevallen, de struiken met mooie bloemschermen van kleine witte bloemetjes? Zo niet, dan kijk een volgende keer als je onderweg bent maar eens goed rond. Gegarandeerd dat je ze tegenkomt, vlierbloesem! De vlier staat in mei en juni volop in bloei.
Al meer dan 2500 jaar wordt de vlier ingezet bij griep, verkoudheid, en hoest. Vlierbloesem werkt weerstand verhogend, koortsverlagend en bevordert zweten. Daarnaast remt vlier bacteriën en virussen.
Niet alleen heeft de vlier al deze gezondheid bevorderende eigenschappen, je kunt van de vlier ook allerlei lekkere gerechtjes maken. Nu van de vlierbloesem bijvoorbeeld; vlierbloesem siroop, -koekjes, –ijs, -beignets of -pannenkoekjes (zie onderstaand recept!). En over een tijdje (vanaf juli tot in het najaar) van de vlierbessen; vlierbessensiroop, -jam of –sap.
DIP IN vlierbloesempannenkoekjes
Ingrediënten:
- Vlierbloesemschermen (zie foto: van de struik op je bord!)
- Meel naar keuze (ik heb boekweitmeel gebruikt)
- Melk
- Ei(eren)
- Zonnebloemolie
- Frambozen (diepvries of vers)
Bereiding:
- Doe de frambozen in een pannetje en kook en roer enkele minuten tot een saus. Laat afkoelen!
- Maak een dik beslag van meel, melk en ei(eren).
- Verwarm een koekenpan en doe daar een scheut zonnebloemolie in. Pak de vlierbloesem schermen aan het steeltje vast, DIP IN het beslag en bak in de koekenpan aan weerszijde goudbruin.
- Serveer de vlierbloesempannenkoekjes met de frambozensaus. Smakelijk!
Vlierbloesem oogst TIPS:
- Schud de schermen uit maar was deze niet. Bij het wassen gaat de smaak verloren.
- Pluk/knip de wat hoger groeiende bloemschermen om te vermijden dat je schermen neemt waar overheen geplast is.
- Pluk/knip bij voorkeur bloemschermen van struiken die niet langs een drukke weg groeien, vanwege de uitlaatgassen.