Dankjewel bijen voor deze heerlijke….

22-04-2017

HONING. Wat een prachtproduct! Vereerd was ik toen ik een aantal weken geleden bij een kennis, en hobby imker, zijn bijenvolk mocht zien.

In een ongelooflijk goed werkende sociale gemeenschap van werkbijen, darren en een koningin wordt in zo’n bijenvolk uit nectar of honingdauw, honing geproduceerd. Nectar is een sterk suikerhoudende oplossing die door de stampers van bloeiende planten zoals weidebloemen, haagstruiken en boombloesems uitgescheiden wordt.

Honingdauw is een suikerhoudend uitscheidingsproduct van plantenzuigers, zoals schors-of bladluizen. ‘Ieuw’ is hierbij misschien je eerste gedachte. Maar de smaak van de honing is op een andere manier dan de nectarhoning erg lekker!

Honing dient in principe als voedsel voor de bijen. Maar met dank aan Imkers kunnen ook wij van dit overheerlijk natuurlijke zoetmiddel genieten. Honing is erg lekker op brood, door de yoghurt, in salades of als suikervervanger in gebak.

Naast dat honing erg lekker is, heeft het ook veel gezondheid bevorderende eigenschappen. Zo heeft honing een licht laxerende werking doordat het fructose bevat, het heeft het een licht slaapverwekkende werking en je kunt het gebruiken als wondgeneesmiddel. Je kan het gebruiken als huismiddel bij verkoudheid of een zere keel en het heeft een licht prebiotische werking, wat wil zeggen dat het de groei van goede darmbacteriën bevordert. Bovendien heeft honing een zekere preventieve werking bij hooikoorts, doordat in honing zeer lage gehaltes stuifmeelpollen voorkomen die mensen hier uiteindelijk minder gevoelig voor kunnen maken (honing uit de omgeving is in dit geval aan te raden).

Heel wat redenen dus om met regelmaat wat honing te gebruiken. Let daarbij op!: Om te voorkomen dat honing gezondheid bevorderende eigenschappen verliest, moet je deze niet boven de 40 °C verhitten. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor een aantal van bovengenoemde eigenschappen zijn niet bestand tegen temperaturen boven de 40 °C. Dus honing in de hete thee, ‘lekker!’, maar wel minder gezond.

En als ik jullie een paar tips mag geven?:

  1. Als je de kans krijgt, vraag een Imker eens of je een kijkje mag nemen bij (of in) zijn/haar bijenvolken. Of kijk eens de documentaire ‘More than honey’, waar regisseur Markus Imhoof je mee neemt op een fascinerende reis naar de wereld van de honingbijen.
  2. Kies bij aankoop van honing bij voorkeur voor biologische honing, of honing van een imker uit de omgeving. Koop liever geen goedkope supermarkt honing, waar ze nog weleens suikerwater of andere toevoegingen aan willen doen.

Plaats een reactie