Dag pompoen, tot ziens in het najaarsseizoen

15-03-2017

Nog ongeveer twee maanden en dan is het seizoen van de pompoen weer voorbij. De oogst van de pompoen loopt van begin juli tot begin oktober, maar gegeten worden ze in Nederland vaak in het najaar- en winterseizoen. In combinatie met winterse groenten komt de zoete smaak van pompoen het best tot zijn recht.

De pompoen is één van de oudste wintergroenten. Al rond 9000 tot 7000 jaar voor christus werd de groente verbouwd. Ondanks dat pompoen tot één van de oudste wintergroenten behoord, was het gebruik er van in de Nederlandse keuken tot voor kort beperkt. Eerder/Voorheen was de pompoen meer populair voor decoratie en bekend als aankleding voor het feest Halloween. Langzaamaan begint hier verandering in te komen en zie je pompoen steeds vaker op het menu verschijnen. Naast dat pompoen erg lekker is, is de groente ook nog eens erg gezond. Hij bevat veel vezels en is rijk aan de mineralen calcium en ijzer en vitamine C en E. Vooral de oranje pompoen bezit daarbij ook nog erg veel bètacaroteen wat door het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is erg goed voor de ogen en voor de gezondheid van de huid.

Voordat het seizoen van de pompoen is afgelopen wil ik graag onderstaand recept met jullie delen. Een heerlijk vullende soep met een Oosters tintje!


Ingrediënten:

  • 1 Hokkaïdo pompoen (zie foto)
  • 2 uien
  • Een handvol oranje linzen
  • 1 of 2 groentebouillon tabletten
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 cm gemberwortel
  • 4 takjes verse koriander
  • olijfolie


Bereiding:

  1. De pompoen halveren, pitten en het draderig vruchtvlees verwijderen en daarna de pompoen in grove stukken snijden. Het schillen van de pompoen is niet nodig.
  2. De stukken pompoen samen met 1 grof gesneden ui, de linzen en de groentebouillon tabletten in een grote pan doen.
  3. Kokend water toevoegen tot het geheel onder water staat.
  4. Het geheel laten koken tot de pompoen gaar is (ongeveer 20 minuten). Prik met een vork in de pompoen om de gaarheid te bepalen.
  5. Snipper ondertussen de andere ui en fruit deze kort in wat olijfolie, rasp de gemberwortel en snijdt de koriander fijn.
  6. Wanneer de pompoen gaar is (aanvoelt als een zachtgekookte aardappel) de soep pureren met een staafmixer.
  7. Voeg de gefruite ui, kerriepoeder, de geraspte gemberwortel en de fijn gesneden koriander toe. Eventueel kun je naar smaak ook nog wat vers gemalen peper toevoegen.

 
Succes, nog even genieten van de pompoen en dan zien we hem weer terug in het najaarsseizoen!


Reacties

24-08-2020 09:38 door buy generic cialis

Vente Viagra Bruxelles Lalopayopy https://artsocialist.com/ - buy cialis uk Equida Propecia Cruz Verde Maitle <a href=https://artsocialist.com/#>Cialis</a> DundNani viagra 100 mg vademecum


Plaats een reactie