Broodbeleg - Eens wat anders!
15-04-2017 - LunchKaas, boterhammenworst, jam, hagelslag, pindakaas: de bekende broodbelegsels van de Nederlandse bevolking. Veel van deze broodbelegsels bevatten of veel toegevoegde suikers (voornamelijk zoet broodbeleg) of veel zout en verzadigde vetten (voornamelijk hartig broodbeleg). Daarbij spreken we nog niet eens over alle overige kunstmatige toevoegingen die in dit beleg zitten.
Het met mate eten van deze broodbelegsels is niet perse schadelijk. Maar eet je bijvoorbeeld elke dag zes boterhammen met hagelslag dan krijg je, zonder er misschien bewust van te zijn, erg veel suikers binnen.
Om te voorkomen dat een grote inname van een bepaald voedingsproduct schade toebrengt aan het lichaam is het verstandig om te variëren. Zo ook met broodbelegsels.
Om je een beetje op weg te helpen met het variëren, vind je hieronder een aantal recepten voor gezonde broodbelegsels. Eens wat anders!
Cashewnotenpasta
Ingrediënten:
- 200 gram cashewnoten
Bereiding:
Mix de cashewnoten in een blender tot een pasta (circa 5 minuten in verband met de oliën die vrij moeten kunnen komen uit de noten). Klaar!
Hüttenkäse (ofwel cottage cheese) met kruiden
Ingrediënten:
- 200 gram hüttenkäse
- 10 takjes peterselie
- 10 bieslook sprieten
- Citroensap
- Peper
Bereiding:
Snijd de peterselie en bieslook fijn. Meng de fijngesneden kruiden met de cottage cheese en voeg naar smaak wat citroensap en peper toe.
Witte bonenspread
Ingrediënten:
- 100 gram witte bonen uit blik of pot
- 2 eetlepels van het nat van de witte bonen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel komijn
- Klein of ½ teentje knoflook
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een blender tot een spread en je bent klaar! Lekker met wat veldsla of rucola en geraspte wortel.