Boeddha’s wijze les

11-03-2017

Eens las ik in tijdschrift Quest (januari 2013) een artikel over Boeddha.

Hierin stond een gedachte van Boeddha, namelijk; ‘het zijn steeds weer mijn verlangens die me ongelukkig maken’. Gedachten die werden genoemd, waren de wens om bij zijn vrouw en zoon te willen zijn, te willen eten, eeuwig jong te willen blijven en nooit dood te willen gaan.

Boeddha kwam op een gegeven moment tot het besef dat wanneer hij zich zou onthechten van zijn spullen, geliefden of wensen hij ook niet meer zou lijden. 

Onder andere de gedachte van het willen eten in dit artikel vond ik erg herkenbaar. In mijn voedingspatroon herken ik een bepaalde gewoonte waarbij ik echt kan verlangen naar eten.

‘S ochtends bij het wakker worden naar het ontbijt en ’s middags na een aantal uren werken naar de lunch. Een ander moment waarop dit verlangen sterk opspeelt is wanneer ik met een opgespaarde lege maag gezellig ga uiteten. Voor velen misschien wel herkenbaar, je hebt honger en kan niet wachten tot je dat lekkere diner kan verorberen. Helaas zijn deze gedachten niet te lezen en duurt het nog wel eens langer dan verwacht voordat je wordt geholpen of het eten je wordt voorgeschoteld. Gepikeerd zit je dan te wachten tot de bediening “eindelijk”de menukaart uitdeelt of het eten brengt. Resultaat: Het eten komt er niet sneller door op tafel , maar je humeur is er vast en zeker niet op vooruitgegaan.

Op zich is het wel logisch dat het verlangen naar eten je ongelukkig (in dit geval humeurig) kan maken, het is namelijk een eerste levensbehoefte. Maar op sommige momenten is het wel eens goed om deze gedachte te doorbreken door jezelf niet over te geven aan elk verlangen. Denk aan ongezonde eetgewoontes die een gewoonte zijn geworden; bijv. standaard bij elk kopje koffie/thee ook een koek nemen, bij het diner een fles wijn leeg drinken of ’s avonds voor de televisie een zak chips leeg eten. Als je die koek, fles wijn of zak chips niet in huis hebt bespaar je jezelf zomaar schuldgevoelens en een slecht gevoel achteraf. Het onthechten van bepaalde voedingsgewoonte heeft misschien even tijd nodig maar kan wel bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. Daarbij maakt een uitzonderlijke keer een koek bij de thee/koffie, glaasje wijn bij het eten of schaaltje chips bij de televisie je een stuk gelukkiger dan wanneer het standaard in je voedingspatroon zit.

Je hoeft jezelf niet alles te onthouden maar de kunst is om jezelf niet over te geven aan elk verlangen!


Plaats een reactie