B-A-N-A-N-A-S brood

15-03-2017

Terwijl ik een bananenbrood aan het maken ben heb ik het liedje Hollaback girl van Gwen Stefani in mijn hoofd. En dan continu hetzelfde zinnetje, “B-A-N-A-N-A-S”. De rest van de tekst ken ik namelijk helemaal niet. Zou ik door het bananenaroma zo vrolijk worden?

Vast niet dat het hier door komt. Het bakken van een brood vind ik gewoon ontzettend leuk! Maar het is wel zo dat in banaan een stofje zit, genaamd Tryptofaan, wat je serotoninespiegel doet stijgen. Serotonine is een hormoon dat een positieve invloed heeft op je stemming/humeur. Wanneer je jezelf wat down voelt, kan het eten van een banaan je dus misschien wel wat opvrolijken. En anders wellicht het bakken en opeten van onderstaand bananenbrood!? LEKKER!


Ingrediënten/benodigdheden:

  • 500 gram speltvolkorenmeel
  • 200 ml lauwwarm water (35 °C)
  • 200 gram zuurdesem (zie blog: Mister Zuurbezem!) of 15 gram gist (15 minuten geweekt in warm water)
  • 2-3 rijpe geprakte bananen
  • 6 dadels
  • 50 gram hazelnoten
  • Snuf zeezout
  • 1 ingevette bakvorm met een inhoud van ca. 1,5 liter

 
Bereiding:

1.     Doe 300 gram speltvolkorenmeel in een kom en maak hierin een kuiltje. In het kuiltje schep je de zuurdesem (heb
        ik gebruikt) of het gistpapje, de geprakte bananen en het zout en giet daarbij het water.
2.     Dit meng je met een garde tot een klontvrije massa.
3.     Vervolgens voeg je de overige 200 gram speltvolkorenmeel toe en kneed je het geheel ongeveer 5 minuten met de
        handen tot een soepel deeg. Mocht het deeg wat te nat zijn dan voeg je nog wat meel toe.
4.     Het deeg laat je nu 30 minuten voorrijzen in een (met een vochtige theedoek afgedekte) kom.
5.     Ondertussen ontpit en snijd je de dadels in kleine stukjes en hak je de hazelnoten in grove stukken. Omdat de
        stukjes dadels de neiging hebben aan elkaar te plakken, bestuif ik ze met wat tarwebloem.
6.     Voeg de stukjes dadels en grof gehakte hazelnoten toe aan het deeg en kneed nogmaals 5 minuten.
7.     Het deeg leg je in het ingevette bakblik, waarna je deze afdekt met een vochtige theedoek. Je laat dit nu 4 tot 12
        uur rijzen op kamertemperatuur (20 tot 25 °C).
8.     Na het rijzen, verwijder je de theedoek en knip je het brood met een schaar in.
9.     Je zet het bakblik op de onderste richel in de oven en bakt het brood 15 minuten op 200 °C en vervolgens 1 uur op
        18 °C.
10.  Na het bakken, laat je het brood afkoelen op een rooster.

Smakelijk, B-A-N-A-N-A-S…lalalalalaaaa!!


Plaats een reactie